Ostoskori (0) 0.00 €

Pramiasti - Premium taso

Pramiasti taso, on sinulle joka haluat kuljetuksen lisäksi hieman vaativampaa tasoa.

Pramiasti -tason keskeisimmät varusteet

- Jäähdytysilmastointi
- WC
- RADIO/CD/DVD -soitin 
- Säädettävät premium-tason istuimet 
- Turvavyöt 
- Alkolukko

Lisäksi Pramiasti -tasosta löytyvät 

- Kahvin keitin / veden keitin
- USB-pistorasiat jokaisella paikalla 
- 220 V järjestelmä 
- WiFi (Palvelu käytettävissä myös pohjoismaissa sekä baltiassa) 
- Digi-tv 
- GPS navigointi, kuva siirrettävissä matkustamon näytöille 
- Jääkaappi
- Premium -tason istuimet, joissa normaalia enemmän jalkatilaa

Auto 2. Pikku-Häjy, 20 istumapaikkaa.

  Lue lisää >>

 


 

Auto 3. Antin Poika, 20 Istumapaikkaa tai 16 + 1 invapaikka tai 12 + 3 invapaikkaa

Lue lisää >>

Auto 6. Kiipeli, 54 istumapaikkaa.

Käräjillä 2.4.1869 Ylihärmän Pöyhösen talossa oli monta häjyä vastaamassa vihdoin tekosistaan. Vallesmanni oli saanut heistä vihdoin otteen. Kahdeksan heistä kantoi vanginpukua; Mänty-Jussi, molemmat Antit, Huhtamäen Hullu-Jussi, Isomäki, Kaarnaatti, kauhavalaissyntyinen Niiles Kustaanpoika Pollari eli "Faari-Köystin Niiles" ja Kaapo Kaaponpoika Sivula eli "Kiipeli".

Näistä ainakin "Kiipeli", joka oli syntynyt vuonna 1844 Alahärmän Vuoskoskella, sai ensin kuolemantuomion, mutta se muutettiin kuitenkin karkotukseksi Siperiaan.

Pöyhösen käräjien jälkeen myös "Mänty-Jussi" välttyi talollisen Kaapo Sivulan eli "Kiipelin" avustamana suorittamasta tuomiotaan.

Häntä syytettiin käräjillä, vuonna 1869 Pöyhösellä, yhdessä "Kiipelin" kanssa "Fatisuun" eli Myllymäen Jussin taposta Alahärmässä Hillin kuuliaistansseissa 5.11.1867.

"Mänty-Jussi" oli hintelä mies, varas, tappelija ja puukottaja. Hän ja rikostoverinsa, "Kiipeli" joutuivat kuitenkin humalapäissään tappeluun tutkintavankeudessa Laihialla ollessaan, jolloin "Kiipeli" puukotti Mäntylää kohtalokkain seurauksin.

Tutkintavankeudessa ollessaan häjyillä oli yleensä vapaat olot. Vangit ryyppäsivät vartijoiden kanssa.

Talojen emännät toivat kotoa ruokapaketteja ja yöpyivät miestensä luona. Tästä syystä syntyi lapsia yhdelle ja toiselle emännälle eikä heitä kuitenkaan syytetty huoruudesta, vaikka muuten pidettiinkin tarkkaa huolta naisten siveydestä. Aiemmin tuomittiin jopa kuolemaan, jos molemmat olivat tahollaan naimisissa. 

  Lue lisää >>

Auto 9. Heidi Johanna, 15 istumapaikkaa.

 
Lue lisää >>


Auto 15. Ruma Vallesmanni, 51 istumapaikkaa.

Adolf Hägglund (1838 - 1903)muistetaan "Kauhavan rumana vallesmannina", joka taltutti Isontalon Antin ja Rannanjärven, kuuluisimmat 1800-luvulla Etelä-Pohjanmaalla riehuneista puukkojunkkareista. Tehtävä oli vaikea, sillä Hägglundin aikana Lapualla tehtiin henkirikoksia väkilukuun suhteutettuna kolminkertaisesti 1980-luvun New Yorkiin verrattuna.

 
Lue lisää >>


Auto 16. Pikku-Tuppu, 16 istumapaikkaa.


Lue lisää >>


Auto 19. Aarne Erik, 55 istumapaikkaa.

Härmän Liikenteen perustaja Aarne Erik Salo (1928-93) aloitti kuorma-autoliikenteen vuonna 1949. Seuraavalla vuosikymmenellä toiminta laajentui taksiin, mutta isäntä itse ehti vuosiksi myös metsurin töihin Amerikan mantereelle lukuisten pohjalaisten aikalaistensa tavoin. Vuonna 1965 Aarne Salo osti ensimmäisen bussinsa. Tai jos ollaan oikein tarkkoja, niin sillä bussilla oli noin 200 omistajaa… Kaikki ne, jotka Alahärmästä kävivät Lapualla uudessa ammattikoulussa. Eli omistajat saivat itse olla kyydissä ilman liikennelupaa. Oli tuo luvan saanti hiukan pidempi prosessi siihen aikaan. Mutta tarve oli huutava, koska koulu alkoi. Järjestelyä kesti kuitenkin vain muutaman kuukauden. Syrjäkylien koulujen lakkautukset laajensivat bussiyritystä nopeasti 60- ja 70-lukujen vaihteessa. Samoihin aikoihin aloitettiin myös tilausliikenne. Matkoja tehtiin erityisen paljon Norjaan ja Neuvostoliittoon. Vuonna 1985 Härmän Liikenteellä tehtiin sukupolven vaihdos, kun isä-Aarne luovutti firman Vesalle.


Lue lisää >>


Auto 24. Pukkilan Jaska, 50 istumapaikkaa.

Pukkilan sanottiin ottaneen mallia ”Härmän häjyistä”, ja ennen pitkää hän joutui oikeuden tuomittavaksi. Vuoden 1850 talvikäräjillä Jaakko Jaakonpoika Pukkilaa sakotettiin Lapuan lain mukaan yöjuoksusta kahdella ruplalla sekä meluamisesta tiellä yleisen lain mukaan 2,40 ruplalla. Saman vuoden syyskäräjille rikkeitä oli kertynyt jo huomattavasti enemmän: Pukkila sai sakkoja 56,92 ruplaa. Lapuan lain perusteella häntä sakotettiin nyt yöjuoksusta, luvattomasta hevosella-ajosta ja tanssin luvattomasta järjestämisestä sekä yleisen lain mukaan verihaavoista, mustelmista, puukon paljastamisesta, viinan myynnistä ja nauttimisesta ynnä sapatin rikkomisesta.

Ylitalon häissä Perttulanmäellä 29. joulukuuta 1851 Pukkila tappoi morsiamen isän, räätäli Jaakko Yrjönpoika Ylitalon eli Lahden. Pukkila tuomittiin kuolemaan, mutta rangaistus muunnettiin karkotukseksi pakkotyöhön Siperiaan, mistä hän onnistui pakenemaan takaisin Suomeen. Hänet saatiin kuitenkin uudestaan kiinni ja luovutettiin Venäjän viranomaisille Viipurissa elokuussa 1857. Hänen kerrotaan myöhemmin päässeen pakenemaan Amerikkaan.

Lähde: wikipedia

 
Lue lisää >>


Auto 25. Pehtoori, 58 istumapaikkaa.

(Katso auton virtuaaliesittely tästä)

Pehtori eli pehtoori (myös valttari) oli entisajan Suomessa suurella maatilalla tilanhoitaja tai maataloustyönjohtaja. Pehtori palkattiin kartanoon, ratsutilalle tai muuhun suureen maataloon johtamaan tilan tuotantoa ja työntekijöitä kuten renkejä, piikoja, maatyöläisiä ja vuokraansa työnteolla maksavia torppareita. 

Pehtorilla voi olla apunaan töiden esimiehiä, jotka olivat työntekijöiden tai torpparien joukosta valittuja tai valikoituja miehiä, jotka osallistuivat töihin ja vastasivat pehtorille töiden laadusta ja sujuvuudesta. Maatilan johtaminen ja organisointi sisälsi torppariaikana useita organisaatiotasoja.

 
Lue lisää >>


Auto 46. Lööperin Renki, 50 istumapaikkaa.

Ylihärmäläisiä Antin häjyilykavereista mainittakoon Lööperin renki, Kaapo Liisanpoika Sutki. Hän oli syntynyt 22.4.1843 Kauhavan Alakylän Pernaan talossa ja oli äitinsä kuollessa 3.4.1847 vain 4-vuotias. Hän sai paikan silloisen Kauhavan kirkonisännöitsijän, Juho Lillströmin luona, missä oli 15-vuotiaaksi asti. Kaapo oli ensin Ylihärmän Keskikylässä, Lööperillä, renkinä, mutta vuodesta 1865 hän vietti irtolaiselämää varastellen ja kuljeskellen mm. Etelä-Suomessa. Mäen talossa Ylihärmässä 1.9.1867 hän osallistui tanssiaistappeluun Kustaa Juhonpoika Wargelinin kanssa. Tässä kahakassa Juho Juhonpoika Rajaluoma sai surmansa.

 
Lue lisää >>


Auto 47. Helapää-Heikki, 50 istumapaikkaa.


Lue lisää >> 


Auto 53. Isoo-Lohna, 65 istumapaikkaa + opas

Isoo-Lohna on Pohjanmaan murretta ja tarkoittaa isoa kirkkorekeä. Edesmenneet mummat ja paapat ajelivat lohnalla kirkkomatkoja  Ne olivat hyödyllisiä kulkuneuvoja joiden tarkoituksena oli korostaa omistajien yhteiskunnallista asemaa ja toimeentuloa. Vanhassa maaseutuyhteiskunnassa tätä tehtävää täyttivät komea ja virkku hevonen sekä malliltaan että väreiltään muhkeat ajoneuvot.

  

Lue lisää >>


Auto 59. Matilda W., 59 istumapaikkaa + opas.

Antti Isotalo oli 1880-luvulla tutkintovankina Vaasan lääninvankilassa. Hänet todettiin kuitenkin syyttömäksi. 

Samoihin aikoihin oli Vaasan läänin silloisen kuvernöörin G. Wreden tytär, myöhemmin vankien ystävänä tunnettu, Mathilda Wrede oli kokenut hengellisen herätyksen Vaasassa 1883.

Mathilda kävi useita kertoja tervehtimässä Isontalon Anttia. On todettava, että Matildan käynnit antoivat Isontalon isännälle ratkaisevasti uutta ajateltavaa ja pientä muutosta Antissa oli tapahtunut. 

"Isoon Antin" menemisistä sekä tekemisistä ei enää puhuttu. Kirjeen vaihto Isoon Antin ja Mathilda Wreden kesken jatkui monen monta vuotta. Iso muutos, Ison Antin elämässä oli tapahtunut. Evankelinen liike oli saavuttanut voimakkaan kannatuksen Hänen kotiseudulla.

Mikä olikaan Antti Isotalon hengellinen näkemys, on turha kieltää, että hän oli vanhoilla päivillään ”uskovainen”.

Voidaan olettaa, että Mathilda Wrede "taltutti" Isoon Antin
Lue lisää >>


Auto 60. Lakeuden Helmi, 58 istumapaikkaa

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tehty auto. Se on luotettava, turvallinen ja komia kattella niin kuin Suomikin on!


Lue lisää >>


Auto 61. Seppä-Jaska, 59 istumapaikkaa

Puukkoo oli entisen härmäläisen mieluisin ase, ja sillä riidat parhaiten ratkesivat. Kylän sepät niitä takoivat, Rannanjärven Seppä-Jaska päästäen joskus alasimeltaan julman parikorttelisen terän. Komea nahkainen helavyö, täynnä vaskilokia ja soljissa vielä herttoja helisemässä, oli miehen vyötäröllä, ja vyössä riepsahteli tuppi, tavallisesti kaksineuvoonen. Siinä oli isoo puukkoo ja pikku puukko eli junki, helapäitä molemmat. Ruutiaanen teki suaranoukaasia tuppia ja laittoi vielä kanne päälle, mutta ne, ruutiaaset, eivät kelvanneet muille kuin vanhoille vaareille sekä kyröläisille ja vöyriläisille. Rannanjärven Erkki teki kannettomia vääränoukkaaria tuppia ja pani korean vaskihelan tupennoukkaan. Ne kelpasivat härmäläiselle, sillä niistä sai äkkiä puukon kouraansa.

 

Lue lisää >>


Auto 62. Torppari, 53 istumapaikkaa

Torppari oli vuokraviljelijä, joka oli vuokrannut viljeltäväkseen osan suuremmasta maatilasta.

 

 

Lue lisää >>