Ostoskori (0) 0.00 €

Perinteesesti - Basic taso

Perinteesesti taso, on sinulle joka haluat pelkän kuljetuksen ilman suurempia vaatimuksia.

Basic tason keskeisimmät varusteet

- Jäähdytysilmastointi
- WC
- RADIO/CD/DVD -soitin
- Säädettävät basic-istuimet
- Turvavyöt
- Alkolukko

 

Auto 5. Oppipoika, 17 istumapaikkaa.

Lue lisää >>


Auto 10. Rannanjärvi, 58 
istumapaikkaa.

Antti Rannanjärvi (4. huhtikuuta 1828 Ylihärmä – 12. elokuuta 1882 Ylihärmä) oli Antti Isotalon ohella puukkojunkkareiden eli häjyjen toinen päämies ja ylihärmäläisen maatalon isäntä, joka eli rikollista elämää. Rannanjärvi jatkoi elämänsä loppupuolellakin ajoittain ”häjyilyä” mutta ei joutunut enää viranomaisten kanssa tekemisiin. Hänet surmasi Erkki Fränti (”Prännin Erkki")


Lue lisää >>


Auto 11. Mänty-Jussi, 29 istumapaikkaa.

"Mänty-Jussi" oli hintelä mies, varas, tappelija ja puukottaja. Käräjillä 2.4.1869 Ylihärmän Pöyhösen talossa oli monta häjyä vastaamassa vihdoin tekosistaan. Vallesmanni oli saanut heistä vihdoin otteen. Kahdeksan heistä kantoi vanginpukua; Mänty-Jussi, molemmat Antit, Huhtamäen Hullu-Jussi, Isomäki, Kaarnaatti, kauhavalaissyntyinen Niiles Kustaanpoika Pollari eli "Faari-Köystin Niiles" ja Kaapo Kaaponpoika Sivula eli "Kiipeli".

"Mänty-Jussi" välttyi talollisen Kaapo Sivulan eli "Kiipelin" avustamana suorittamasta tuomiotaan. Häntä syytettiin käräjillä, vuonna 1869 Pöyhösellä, yhdessä "Kiipelin" kanssa "Fatisuun" eli Myllymäen Jussin taposta Alahärmässä Hillin kuuliaistansseissa 5.11.1867. 

Hän ja rikostoverinsa, "Kiipeli" joutuivat kuitenkin humalapäissään tappeluun tutkintavankeudessa Laihialla ollessaan, jolloin "Kiipeli" puukotti Mäntylää kohtalokkain seurauksin

 

Lue lisää >>


Auto 12. Rakel Mirjam, 29 istumapaikkaa.

Rakel Mirjam Salo (1927-2013) oli toinen Härmän Liikenteen perustajista, Aarne Salon vaimo.


Lue lisää >>


Auto 13. Talonpoika, 17 istumapaikkaa.


Lue lisää >>


Auto 14. Piikalikka, 49 istumapaikkaa.


Lue lisää >>


Auto 17. Apupoika, 17 istumapaikkaa. 


Lue lisää >>


Auto 18. , 29 istumapaikkaa.


Lue lisää >>


Auto 20. "Oltermanni", 49 istumapaikkaa.

Oltermanni on historiallinen, nykyään erilaisissa epävirallisissa yhteyksissä käytetty arvonimi. Alun perin oltermanni oli kylänvanhin (ruots. byåldermanengl. alderman). lähde: Wikipedia

  
Lue lisää >>


Auto 22. "Pouttulan Isäntä", 50 istumapaikkaa.

Käräjärauha on uhattuna eteläpohjalaisessa pitäjässä 1860-luvulla. Vallesmanni ei hallitse tilannetta ja sanoo tarvitsevansa kasakoita avukseen. Läänin kuvernööri nimittää uuden vallesmannin, Grönbergin, joka lupaa tehdä voitavansa väkivallan kierteen katkaisemiseksi. 

Isoo-Antti on häjyjen voimahahmo. Hänen aikuinen poikansa Janne kokee isän maineen rasitteena ja se haittaa myös hänen kosiskellessaan lautamies Pouttulan tytärtä Katria Vallesmanni on kieltänyt ajelun ja mellastuksen mittumaarina, jolloin häjyillä on tapana juhlia raisusti. Isoo-Antti joukkioineen uhmaa kieltoa ja tällä kertaa myös Janne liittyy seuraan.

Vallesmanni ja körttiläiset odottavat häjyjä sillalla, jonne he ovat rakentaneet esteen. Häjyt kuitenkin raivaavat tiensä läpi ja vallesmanni loukkaantuu kahakassa. Häjyt jatkavat matkaa nuorten tanssipaikalle, missä Janne intoutuu vetämään puukkonsa esiin. Antti vääntää puukon poikansa kädestä, Katri rauhoittaa Jannea ja vie hänet syrjään: kahden kesken hän lupaa tulla Jannelle, jopa vastoin isänsä tahtoa. 

Pouttula haluaa keskeyttää tanssit, koska ne on järjestetty lupaa kysymättä hänen maillaan. Antti kuitenkin antaa nuorille luvan jatkaa ja yllyttää häjyt Pouttulaan, missä nämä mellastavat, teurastavat lampaan ja kaatavat piimää kaivoon. Pouttula tulee kirves kädessään haloilla aseistautuneiden körttiläisten kanssa ajamaan häjyt pois. Seuraa yleinen tappelu, jonka laannuttua Antti haastaa miehiä heittämään hänet pois portailta. Janne ilmoittautuu, mutta Antti ei halua tapella poikaansa vastaan ja maksaa Pouttulalle lampaan, jonka varastamisesta heitä on syytetty. 

Jannen asenne saa Pouttulan taipumaan Katrin avioliittoon: häät vietetään kuitenkin körttiläiseen tapaan, mitä Antti ei hyväksy. Hän tuo häjyt häätaloon kuokkavieraiksi, kysyy ryyppyä ja haluaa hypellä yhden rinkipolskan. Pieni kahinointi kääntyy yleiseksi ja veriseksi tappeluksi vasta kun juopuneena paikalle tullut Anssin Jukka puukottaa miestä, jota vastaan hänellä on vanhaa kaunaa. 

Lähde; elokuva ”Härmästä poikia kymmenen”

  
Lue lisää >>


Auto 23. "Anssin Jukka", 61 istumapaikkaa.

(Katso virtuaaliesittely tästä)

3.10.1867 Maija Rannanjärven ja Ylihärmäläisen, Puustellin isännän, Juho Matinpoika Haapojan häät kestivät kolme vuorokautta ja niissä ryypättiin ajan tavan mukaan rajusti. Sulhasella oli puujalka, joten häätanssiin hän ei pystynyt osallistumaan, vaan hänellä oli "etulainen". Näistä häistä on tehty se kuuluisa laulu; Härmässä häät oli kauhiat. Leskenantin pojat, "Anssin Jukka" ja Salu eli Salomon Leskenantti, tappoivat näissä ns. Puustellin verihäissä häjyilykaverinsa "Pikku-Lammin" eli Jaakko Hautamäen.Tappo tapahtui moskulalla, mikä on nahalla päällystetty metallin kappale ja siinä on kämmenen ympärille kietaistava nahkasiima. "Anssin-Jukka" syntyi 11.5.1835 ja oli puustellin häiden aikaan renkinä Taavetti Pöyhösen talossa. Hänet oli tuomittu jo vuonna 1856 vain 21-vuotiaana Vöyrin käräjillä ensikertaisesta juopumuksesta, sapattirikoksesta, verihaavasta, aseen paljastamisesta, puukon kannosta ja palveluspaikan luvattomasta jättämisestä. Veli Salu oli, joka syntynyt 18.8.1841 Ylihärmässä oli näihin aikoihin renkinä Kustaa Salomoninpoika Hirvelän talossa. Vuonna 1868 veljekset tuomittiin Kauhavan talvikäräjillä osallisuudesta tappoon ja karkotettiin Siperiaan.

Lue lisää >>


Auto 26. Kloppi, 22 istumapaikkaa.


 
Lue lisää >>


Auto 27. Juoksupoika, 20 istumapaikkaa.

 
Lue lisää >>


Auto 28. Renki, 16 istumapaikkaa.

 
Lue lisää >>


Auto 29. Hupulaanen, 16 istumapaikkaa.

  
Lue lisää >>


Auto 45. Isoo-Antti, 54 istumapaikkaa

Antti Isotalo eli Isoo-Antti, Isoon talo(o)n Antti tai Isontalon Antti (24. elokuuta 1831 Alahärmässä – 8. elokuuta 1911 Alahärmässä) oli härmäläinen maanviljelijä ja puukkojunkkari, joka yhdessä Antti Rannanjärven kanssa johti Isoo-joukko-nimistä puukkojunkkarijoukkoa vuosina 1856–1867.

Isotalo oli luonteeltaan levoton, ja hänen harrastuksiinsa kuului muun muassa hevosurheilu. Hän oli etevä kauppamies, ja oli markkinoilla kuin kotonaan. Hänen ei tarvinnut kerätä joukkoa ympärilleen, vaan ihmisten kerrotaan kokoontuneen hänen ympärilleen omasta tahdostaan. Hän oli myös peloton ja hurja tappelija. Suuren kokonsa vuoksi häntä pyydettiin usein valvomaan erilaisiin juhlatilaisuuksiin.

Isotalo oli syytettynä tappojutussa vuonna 1858, mutta vapautettiin täyden näytön puuttuessa. Uusien todistajien lausuntojen perusteella kihlakunnanoikeus kuitenkin langetti mestaustuomion tästä teosta vuonna 1869. Hovioikeuden ja senaatin käsittelyn jälkeen tuomio muuttui 12 vuodeksi pakkotyötä Hämeenlinnan kuritushuoneessa. Isotalon kerrotaan kieltäneen tapon lopun ikänsä. Vankilassa hän käyttäytyi hyvin. Isotalo oli kolmasti naimisissa.

Isotalo tuomittiin Siperiaan, mutta hän käveli itte sieltä takaisin.

 

Lue lisää >>


 

Auto 48. Prännin Erkki, 47 istumapaikkaa.

Rannanjärven poikia oli, Antti mukana, mennyt Yliluomalle mekastamaan, Isännät olivat valinneet keskuudestaan muutamia miehiä järjestystä valvomaan: Rannanjärveläiset saivat tervettä ojennusta, innokkaampana häjyjen kurittajana oli Prännin Erkki (Erkki Fränti, kotoisin Kortesjärveltä). Siitä Antti Rannanjärvi hautoi kostoa. Kesällä 1882 oli ”leikkuukökkä” Prännissä, siellä oli Antti Rannanjärvikin. Hän halusi kostaa Erkille ja heitti hänet ”vesikrooppiin”. Oli sen verran nautittu väkeviä, että sisu oli noussut. Erkki veti puukkonsa esille ja iski Rannanjärveen kuolettavan haavan, tappoi Antti Rannanjärven 18-vuotiaana renkipoikana. Oli vankilassa ja omisti myöhemmin suuren talon, jonka ostamiseen kerättiin rahaa ympäri Suomen.

 
Lue lisää >>


Auto 49. Pikku-Lammi, 51 istumapaikkaa.

Jotkut välttyivät tuomiolta, koska olivat päässeet jo jonkun häjyily kaverinsa avustamana paremman tuomarin pakeille. Torppari Jaakko Jaakonpoika eli "Pikku-Lammi", joka sai surmansa Puustellin verihäissä Ylihärmässä 3.10.1867, oli aikoinaan tuomittu osuudesta Tönkän Matin tappoon. Ainakin korttipeliporukassa Uudenkaarlepyyn markkinoilla hän oli uhonnut tappaneensa Matin. "Tällä puukoolla olen Tönkän Matin tappanut ja tapan sunkin, jos et lakkaa petosta tekemästä." Hänellä oli paljon puukonarpia itselläänkin.


Lue lisää >>


Auto 54. Iso-Lammi, 54 istumapaikkaa.

 

Lue lisää >>


Auto 63. Peli-Toltti, 31 istumapaikkaa (Rahtiauto)

Usein piti vielä olla häjyjen matkassa Peli-Toltti, joka hurjana viulua vinguttaen antoi menolle mahtia, ja sitten taas, kun remuttiin isojenmiesten talossa ja nähtiin jonkin vieraan tulevan ja koko joukolla roikaistiin pihalle vastaan, Toltti veti, minkä värkeistä lähti kiljuvaa tulopeliä