Ostoskori (0) 0.00 €

Perinteesesti - Basic taso

Perinteesesti-taso on sinulle, joka haluat pelkän tilausajon kuljetuksen ilman suurempia vaatimuksia.

Basic-tason keskeisimmät varusteet:

- Jäähdytysilmastointi
- WC
- RADIO/CD/DVD -soitin
- Säädettävät basic-istuimet
- Turvavyöt
- Alkolukko

 

Auto 3. Antin Poika, 20 Istumapaikkaa tai 16 + 1 invapaikka tai 12 + 3 invapaikkaa

Juha Antin poika, Leskenantti, eli Anssin Jukka. Tappoi veljensä Salun kanssa Pikku-Lammin, ja hänestä ja puukostaan niin tunnetut, että hänelle on tehty oma laulu.

  

Lue lisää >>


Auto 500. Oppipoika, 17 istumapaikkaa

Oppipoika oli käsityöläisammatin alin taso ennen kisällin arvoa ammattikuntalaitoksen aikana. Nykypäivänä oppipoika saattaa olla sellainen, jota hyppyytetään ja vähän höynäytetään. Oppipojalla teetetään kaikki työn ikävimmät vaiheet ja tekemisiä seurataan. Käytännön koulutuksella oppipojasta kuitenkin kehittyy ajan myötä mestari.Auto 10. Rannanjärvi, 58 
istumapaikkaa

Antti Rannanjärvi (4. 4.1828 Ylihärmä – 12.8.1882 Ylihärmä) oli Antti Isotalon ohella puukkojunkkareiden eli häjyjen toinen päämies ja ylihärmäläisen maatalon isäntä, joka eli rikollista elämää. Rannanjärvi jatkoi elämänsä loppupuolellakin ajoittain ”häjyilyä” mutta ei joutunut enää viranomaisten kanssa tekemisiin. Hänet surmasi Erkki Fränti (”Prännin Erkki").


Lue lisää >>


Auto 11. Mänty-Jussi, 29 istumapaikkaa

"Mänty-Jussi" oli hintelä mies, varas, tappelija ja puukottaja. Hän joutui käräjille huhtikuussa 1869 ylihärmän Pöyhösen taloon vallesmannin saatua vihdoin otteen useammasta häjystä. Mänty-Jussi kuitenkin välttyi talollisen Kaapo Sivulan eli "Kiipelin" avustamana suorittamasta tuomiotaan. Heitä syytettiin yhdessä Kiipelin kanssa "fatisuun" eli Myllymäen Jussin taposta Alahärmässä Hillin kuuliaistansseissa 5.11.1867. Mänty-Jussi ja rikostoverinsa Kiipeli joutuivat kuitenkin humalapäissään tappeluun Laihialla tutkintavankeudessa ollessaan, jolloin Kiipelin puukotti rikoskumppaniaan kohtalokkain seurauksin.

 

Lue lisää >>


Auto 12. Rakel Mirjam, 29 istumapaikkaa

Rakel Mirjam Salo (1927-2013) oli toinen Härmän Liikenteen perustajista, Aarne Salon vaimo.


Lue lisää >>


Auto 13. Talonpoika, 17 istumapaikkaa

Talonpoika on, omistamaansa tai vuokraamaansa, maata viljelevä ja siitä toimeentulonsa saava maanviljelijä.


Lue lisää >>


 

Auto 18. , 29 istumapaikkaa


Lue lisää >>


Auto 20. "Oltermanni", 49 istumapaikkaa

Oltermanni on historiallinen, nykyään erilaisissa epävirallisissa yhteyksissä käytetty arvonimi. Alun perin oltermanni oli kylänvanhin (ruots. byåldermanengl. alderman).

  
Lue lisää >>


Auto 22. "Pouttulan Isäntä", 50 istumapaikkaa

Pouttulan Isännän tytärtä Katria kosiskeli huonomaineisen Isoo-Antin poika Janne. Janne ei ollut häjyistä pahimmasta päästä, mutta Pouttulan Isäntä vastusti häntä silti. Erään selkkauksen yhteydessä Katri lupautuu Jannelle vastoin isänsä tahtoa. Isoo-Antin yllytyksestä häjyt mellastavat Pouttulassa, teurastavat lampaan ja kaatavat piimää kaivoon. Pouttula tulee kirves kädessään haloilla aseistautuneiden körttiläisten kanssa ajamaan häjyt pois. Seuraa yleinen tappelu, jonka laannuttua Antti haastaa miehiä heittämään hänet pois portailta. Janne ilmoittautuu, mutta Antti ei halua tapella poikaansa vastaan ja maksaa Pouttulalle lampaan, jonka varastamisesta heitä on syytetty. Jannen asenne saa Puouttulan taipumaan Katrin avioliittoon. Häät vietetään Antin vastustuksesta huolimatta körttiläiseen tapaan, joten hän päästää häjyt kuokkavieraiksi. Ryyppyjen ja rinkipolskan jälkeen alkaa pieni kahinointi, joka kuitenkin kääntyy yleiseksi ja veriseksi tappeluksi.

  
Lue lisää >>


Auto 23. "Anssin Jukka", 61 istumapaikkaa

(Katso virtuaaliesittely tästä)

3.10.1867 Maija Rannanjärven ja Ylihärmäläisen, Puustellin isännän, Juho Matinpoika Haapojan häät kestivät kolme päivää ja niissä ryypättiin ajan tavan mukaan rajusti. Näistä häistä on tehty se kuuluisa laulu: Härmässä häät oli kauhiat. Leskenantin pojat, "Anssin Jukka" ja Salu eli Salomon Leskenantti, tappoivat näissä ns. Puustellin verihäissä häjyilykaverinsa "Pikku-Lammin" eli Jaakko Hautamäen.Tappo tapahtui moskulalla, joka on nahalla päällystetty metallin kappale, ja siinä on kämmenen ympärille kietaistava nahkasiima.
Anssin-Jukka oli puustellin häiden aikaan renkinä Taavetti Pöyhösen talossa. Hänet oli tuomittu jo vuonna 1856, vain 21-vuotiaana Vöyrin käräjillä ensikertaisesta juopumuksesta, sapattirikoksesta, verihaavasta, aseen paljastamisesta, puukon kannosta ja palveluspaikan luvattomasta jättämisestä. Veli Salu (s. 18.8.1841) oli näihin aikoihin renkinä Kustaa Salomoninpoika Hirvelän talossa. Vuonna 1868 veljekset tuomittiin Kauhavan talvikäräjillä osallisuudesta tappoon ja karkotettiin Siperiaan
.

Lue lisää >>


Auto 25. Pehtoori, 58 istumapaikkaa

(Katso auton virtuaaliesittely tästä)

Pehtori (myös valttari) oli entisajan Suomessa suurella maatilalla tilanhoitaja tai maataloustyönjohtaja. Pehtori palkattiin kartanoon, ratsutilalle tai muuhun suureen maataloon johtamaan tilan tuotantoa ja työntekijöitä.

 
Lue lisää >>


Auto 26. Kloppi, 22 istumapaikkaa

Poika, jätkä, nulikka.


 
Lue lisää >>


Auto 27. Juoksupoika, 20 istumapaikkaa

Käskyläinen, lähetti, palvelija.


Auto 21. Renki, 16 istumapaikkaa

Renki on tilallisen maanviljelijän apumies. He olivat hyvinkin tavallisia työmiehiä perinteisillä tiloilla, joissa ei ollut koneita, mutta tuotanto oli yli oman tarpeen. Renkejä palkattiin joka syksyisiltä pestuumarkkinoilta.


 
Lue lisää >>


Auto 44. Piikalikka, 49 istumapaikkaa

Piika tarkoittaa entisaikaan maataloon tai kartanoon kotiapulaiseksi palkattua tyttöä tai naista, jotka tekivät myös raskaita pelto- ja navettatöitä. Piika tarkoittaa kuitenkin myös piikaista, nuorta neitoa yleensä, ja piikalikkaa käytettiin usein vain lempinimenä.


Lue lisää >>


Auto 45. Isoo-Antti, 54 istumapaikkaa

Antti Isotalo eli Isoo-Antti, Isoon talo(o)n Antti tai Isontalon Antti (24.8.1831-8. 8.1911 Alahärmä) oli härmäläinen maanviljelijä ja puukkojunkkari, joka yhdessä Antti Rannanjärven kanssa johti Isoo-joukko-nimistä puukkojunkkarijoukkoa vuosina 1856–1867.

Isotalo oli luonteeltaan levoton, ja hänen harrastuksiinsa kuului muun muassa hevosurheilu. Hän oli etevä kauppamies ja oli markkinoilla kuin kotonaan. Hänen ei tarvinnut kerätä joukkoa ympärilleen, vaan ihmisten kerrotaan kokoontuneen hänen ympärilleen omasta tahdostaan. Hän oli myös peloton ja hurja tappelija. Suuren kokonsa vuoksi häntä pyydettiin usein valvomaan erilaisiin juhlatilaisuuksiin.

Iso-Antti sai mestaustuomion taposta ja muista rikkeistään vuonna 1869. Hovioikeuden ja senaatin käsittelyn jälkeen tuomio muuttui 12 vuodeksi pakkotyötä Hämeenlinnan kuritushuoneessa. Isootalon kerrotaan kieltäneen tapon lopun ikänsä. 

Isotalo tuomittiin Siperiaan, mutta hän käveli sieltä itse takaisin.

 

Lue lisää >>


Auto 46. Lööperin Renki, 50 istumapaikkaa

Ylihärmäläisiä Antin häjyilykavereista mainittakoon Lööperin renki, Kaapo Liisanpoika Sutki. Hän oli syntynyt 22.4.1843 Kauhavalla Pernaan talossa ja oli äitinsä kuollessa vain 4-vuotias. Hän sai paikan silloisen Kauhavan kirkonisännöitsijän, Juho Lillströmin luona, missä oli 15-vuotiaaksi asti. Kaapo oli ensin Ylihärmän Keskikylässä, Lööperillä, renkinä, mutta vuodesta 1865 hän vietti irtolaiselämää varastellen ja kuljeskellen mm. Etelä-Suomessa. Mäen talossa Ylihärmässä 1.9.1867 hän osallistui tanssiaistappeluun Kustaa Juhonpoika Wargelinin kanssa. Tässä kahakassa Juho Juhonpoika Rajaluoma sai surmansa.

 
Lue lisää >>


  Auto 48. Prännin Erkki, 47 istumapaikkaa

Rannanjärven poikia oli mukanaan mennyt Yliluomalle mekastamaan. Isännät olivat valinneet keskuudestaan muutamia miehiä järjestystä valvomaan: Rannanjärveläiset saivat tervettä ojennusta, ja innokkaampana häjyjen kurittajana oli Prännin Erkki (Erkki Fränti, kotoisin Kortesjärveltä). Rannanjärveläisistä mukana oli myös Antti, joka alkoi hautoa kostoa kurittamisesta. Kesällä 1882 oli leikkuukökkä Prännissä, ja  Anttikin oli siellä. Hän halusi kostaa Erkille ja heitti hänet vesikrooppiin. Oli sen verran nautittu väkeviä, että sisu oli noussut. Erkki veti puukkonsa esille ja iski Rannanjärveen kuolettavan iskun, ja tappoi Antti Rannanjärven vain 18-vuotiaana renkipoikana. Hän oli vankilassa ja omisti myöhemmin suuren talon, jonka ostamiseen kerättiin rahaa ympäri Suomen.

 
Lue lisää >>


Auto 49. Pikku-Lammi, 51 istumapaikkaa

Torppari Jaakko Jaakonpoika eli "Pikku-Lammi", sai surmansa Puustellin verihäissä Ylihärmässä 3.10.1867. Hänet oli aikoinaan tuomittu osuudesta Tönkän Matin tappoon. Korttipeliporukassa Uudenkaarlepyyn markkinoilla hän itse oli uhonnut tappaneensa Matin. "Tällä puukoolla olen Tönkän Matin tappanut ja tapan sunkin, jos et lakkaa petosta tekemästä." Hänellä oli paljon puukonarpia itselläänkin.


Lue lisää >>


Auto 53. Isoo-Lohna, 65 istumapaikkaa + opas

Isoo-Lohna tarkoittaa isoa kirkkorekeä. Edesmenneet mummat ja paapat ajelivat lohnalla kirkkomatkoja  Ne olivat hyödyllisiä kulkuneuvoja, joiden tarkoituksena oli korostaa omistajien yhteiskunnallista asemaa ja toimeentuloa. Vanhassa maaseutuyhteiskunnassa tätä tehtävää täyttivät komea ja virkku hevonen sekä malliltaan että väreiltään muhkeat ajoneuvot. Oikea entisaikojen linja-auto siis!

 

Lue lisää >>


Auto 54. Iso-Lammi, 54 istumapaikkaa

 

Lue lisää >>


Auto 63. Peli-Toltti, 31 istumapaikkaa (Rahtiauto)

Usein häjyjen matkassa piti olla vielä Peli-Toltti, joka hurjana viulua vinguttaen antoi menolle mahtia. Ja sitten taas, kun remuttiin isojenmiesten talossa ja nähtiin jonkin vieraan tulevan, ja koko joukolla roikaistiin pihalle vastaan, Toltti veti, minkä värkeistä lähti kiljuvaa tulopeliä.

 


Auto 66. Kiipeli, 54 istumapaikkaa

Kaapo Kaaponpoika Sivula eli "Kiipeli", oli syntynyt 1844 Alahärmässä. Vallesmanni sai vihdoin häjyistä otteen, ja useampi mies vaadittiin vastaamaan teoistaan Pöyhösen käräjille. Kiipelille annettiin ensin kuolemantuomio, mutta hän sai puhuttua sen karkotukseksi Siperiaan. Kiipeliä ja Mänty-Jussia syytettiin yhdessä Fatisuun eli Myllymäen Jussin taposta Alahärmässä Hillin kuuliaistansseissa, mutta Kiipelin avustuksella myös Mänty-Jussi välttyi tuomioltaan.

Ollessaan tutkintovankeudessa Laihialla, miehet ajautuivat tappeluun, ja Kiipeli puukotti rikostoveriaan kohtalokkain seurauksin. 

   

Lue lisää >>


Auto 170. Apupoika, 17 istumapaikkaa

Apupoika, joka paikan höylä.